Kategorier
Okategoriserat

FP vill strama upp slöjdregler

Folkpartiets partiledare Jan Björklund vill ändra Lagen om mästarbrev för hantverkare så att slöjdföreningar ska kunna förbjuda sina medlemmar att bära heltäckande huvudbonad, rapporterar Ekot.

– Hantverk är kommunikation, det är att kunna se varandra i ögonen och ansiktet och kunna kommunicera med varandra. Där menar jag att det är extremt olämpligt att tillåta klädsel som täcker ansiktet, säger Jan Björklund till Ekot.

Huruvida enskilda slöjdgillen kan hindra sina medlemmar från att klä sig i exempelvis rånarluva eller zorromask är oklart i dagens lagstiftning. Förra året anmälde en medlem i Torsås slöjdgille som fått veta att hon inte fick bära svetshjälm i klassrummet föreningen till skyddsombudet. Fallet är ännu inte avgjort.

– Jag vill ju att Sveriges slöjdföreningar ska ha lättolkade lagar, man ska inte behöva hamna i domstol för att veta vad som står i lagen, säger Björklund.

Nämnden för hemslöjdsfrågor klargjorde i ett utlåtande 2003 att en lokal förening kan bestämma att en medlem inte ska få ha heltäckande huvudbonad om det är så att det påverkar hantverket negativt, enligt Ekot.

Svenska hemslöjdsföreningarnas riksförbunds förbundsordförande Ann-Charlotte Eriksson är positivt inställd till Folkpartiets förslag som hon anser ger tydliga besked om vad som gäller.

– Det måste vara tydligt, vad får en slöjdklubb göra. Det är något som vi själva har efterlyst, säger Eriksson. Hon understryker att beslutet måste tas i dialog mellan förening, slöjdare och anhöriga.

– Ska man ha framgång i detta och inte skapa hötorgskonst i samhället, så tror jag på en dialog. Slöjd får aldrig upplevas som kränkande. Därför måste vi förklara varför man fattar beslutet, vilket syftet är och vilka lösningar man kan hitta, säger Eriksson.

Ett problem som Ann-Charlotte Eriksson nämner är att stipendienämnder inte kan se vem som kommer för att utföra gesäll- eller mästarprov om slöjdaren bär heltäckande huvudbonad.

– Nämnden måste vara säker på att det är rätt slöjdare som hon eller han utfärdar gesällbrev för, säger hon.

DN SvD AB Expressen Sydis GP